W pracy lub szkole spędzamy zdecydowaną większą część dnia, dlatego należy zadbać o regularne i zdrowe posiłki. W trakcie 8 godzin powinniśmy zjeść drugie śniadanie oraz lunch, aby nie tracić energii podczas swoich obowiązków. Co warto zabrać ze sobą? Jakie kanapki są smaczne i bogate w wartości odżywcze?
W ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się wegetariańskie pasty warzywne. Znajdują one swoje zastosowanie nawet wśród mięsożerców. Do przygotowania tej pasty potrzebujesz: 600 gramów białej fasoli, cebula, jabłko, 8 sztuk śliwek suszonych, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, zioła
Na początku należy namoczyć biała fasolę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia zalej ją świeżą woda, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Posól i ugotuj do miękkości. Cebulę, jabłko i śliwki pokrój w drobną kostkę, a czosnek i lubczyk posiekaj drobno. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę do zarumienienia, dodaj jabłko, czosnek i śliwkę. Całość pozostaw do wystygnięcia a następnie fasolę przełóż do kielicha miksera i rozdrobnij. Zmiksowaną masę przełóż do miski, dodaj oliwę i wymieszaj z podsmażonymi składnikami. Dopraw ziołami do smaku. Gotowy smalec najlepiej podawać z ogórkiem kiszonym.
Do przygotowania pasty potrzebujesz: 3 łyżki majonezu, 200 g makreli wędzonej, 2 jajka, ogórek- najlepiej konserwowy, pestki słonecznika, szczypior, papryka ostra, pół sztuki cytryny
Aby przygotować pastę zacznij od ugotowania jajek na twardo. W czasie gotowania jajek, pokrój ogórki w kosteczkę lub zetrzyj na tarce oraz pokrój szczypiorek. Pestki słonecznika możesz uprażyć na patelni lub zostawić je w stanie takie jakie są w paczce. Świetnie smakują w obydwóch wersjach. Makrelę oczyść ze skóry i ości, przełóż do miski i ugnieć na pastę. Następnie dodaj majonez, wyciśnij trochę soku z połówki cytryny, dodaj ugotowane i obrane jajka, pozostałe warzywa i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku i układaj na kanapki!
Nieco odmienna forma kanapki, która urozmaici Twoje śniadanie. Na przygotowanie wrapa potrzebujesz: sos czosnkowy, placek tortilli, ketchup, 50g wędzonego kurczaka, jajko ugotowane na twardo, kukurydzę z puszki. Aby przygotować tortille należy opiec ją na suchej patelni. W tym czasie kurczaka pokroić na drobne kawałki, ugotowane jajko rozgnieć widelcem i połączyć z sosem i ketchupem. Następnie dodać odsączoną kukurydzę, kurczaka i doprawić do smaku. Gotową pastę nałóż na placki tortilli, i ściśle zroluj.
Składniki: Bułka z ziarnami, 100 g ciecierzycy z puszki, pół ząbka czosnku, 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini, 1-2 łyżki soku z cytryny, zioła, ogórek kiszony, ćwiartkę czerwonej papryki, garść rukoli
Aby przygotować hummus, umieść ciecierzycę z puszki, czosnek, pastę tahini w blenderze, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, oraz ulubione zioła. Zmiksuj na gładki hummus. Możesz dodać łyżeczkę wody dla gładszej konsystencji. Bułkę przekrój i posmaruj jej dolną połowę hummusem. Ogórka pokrój na plastry, a paprykę na paski. Umieść na kanapkach warzywa i przykryj górną częścią bułki.
Smacznego!