Artykuł sponsorowany
Sezon na grilla trwa już od jakiegoś czasu, a piękna pogodna za oknem pozwala nam cieszyć się wolnym czasem na świeżym powietrzu. Jest to więc doskonały moment, aby wypróbować nowe przepisy na grill. Przedstawiamy kilka naszych propozycji na proste i pyszne dania.
Świetną propozycją na wieczór z grillem są bez wątpienia grillowane polędwiczki wieprzowe. Aby przygotować takie polędwiczki, zacznij od zrobienia marynaty. Będą Ci potrzebne oliwa z oliwek, miód, rozmaryn, tymianek oraz czosnek. Wszystkie te składniki wymieszaj ze sobą oraz zostaw na kilka chwil. Następnie mięso natrzyj solą i pieprzem oraz również zostaw na chwilę w lodówce. Po kilku/kilkunastu minutach zamarynuj dokładnie mięso. Rozgrzej grilla, zwiń pokrojone w romby mięso w folię aluminiową i zacznij je grillować. Pamiętaj jednak, aby co jakiś czas sprawdzać mięso, aby mieć pewność, że będzie miało ono odpowiedni poziom wypieczenia.
Do przygotowania takich polędwiczek z pewnością sprawdzi się nowoczesny grill gazowy z płytą żeliwną lub klasyczny grill z pokrywą.
Dla osób niejedzących mięsa (ale nie tylko!) świetną propozycją będą cukinie z grilla. Aby je przygotować, w pierwszej kolejności umyj cukinię i pokrój ją w grube plastry. Pamiętaj, aby nie obierać jej ze skórki! Następnie posól dokładnie cukinię i zostaw ją na około 20 minut. W tym czasie możesz zająć się rozpalaniem grilla. Kiedy cukinia będzie już gotowa, opłucz ją dokładnie pod zimną wodą, dzięki czemu nie będzie ona gorzka. Następnie ułóż plastry cukinia na folii aluminiowej oraz polej oliwą z oliwek. Dodaj także odrobinę soli i ulubione zioła – najlepiej sprawdzi się papryka wędzona, papryka ostra, suszony czosnek oraz suszona bazylia. Grilluj cukinię,przewracając ją co jakiś czas i pilnując, aby się nie spaliła.
Doskonałą propozycją na prostą przekąskę z grilla są także grzanki z serem. Do ich przygotowania będziesz potrzebować bagietki, oliwy z oliwek, rozmarynu oraz sera camembert. Bagietkę pokrój na kilka kawałków i delikatnie skrop oliwą. Możesz ją także posypać rozmarynem. Następnie wrzuć przygotowane kromki na grilla i grilluj przez kilka minut z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor. Następnie ułóż na bagietkach pokrojony ser camembert i grilluj, aż ser się lekko nie rozpuści. Taka aromatyczna przekąska z pewnością każdemu przypadnie do gustu!
Fot. Hitesh Dewasi/unsplash.com