Obecnie w sklepach i piekarniach dostępne jest mnóstwo różnego rodzaju pieczywa. Pomimo tego nie każde pieczywo charakteryzuje się taką samą jakością. Wybierając się do piekarni, należy mieć tego świadomość.
Chleby możemy podzielić na kilka kategorii. Ich grupa zależy od mąki, z jakiej zostały zrobione. Najczęściej są to chleby pszenne, mieszane, gryczane, żytnie i orkiszowe. Konsumenci zwykle wybierają pieczywo pszenne, żytnie i mieszane. Czy to dobrze? O tym w poniższych punktach.
Wymienione pieczywo to zmora naszych czasów. Dostępne jest w każdym dużym supermarkecie. Fakt, foliowe opakowanie i równe kromki są dużym ułatwieniem dla kupujących. Z drugiej strony ten rodzaj pieczywa szczególnie niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Chleb pełen jest tłuszczów, cukrów i konserwantów, dzięki którym na dłużej zachowuje świeżość.
Najpopularniejszy rodzaj chleba. Jest niezwykle lekkostrawny, dzięki czemu mogą go spożywać osoby, które mają problemy trawienne. Co więcej, zawiera dużą ilość błonnika. Wyróżnić możemy dwa rodzaje pieczywa pszennego: chleb pszenny (jasny) i pełnoziarnisty (ciemny).
Jeśli zdecydujesz się na jego zakup, sprawdź, jaki ma skład i czy został wykonany z pełnoziarnistej mąki. Niestety jasne pieczywo zazwyczaj wykonane jest z mąki oczyszczonej, która zrobiona została z jednej części ziarna – bielma. Tego typu produkty zawierają znikome ilości wartości odżywczych. Pieczywo o ciemnym kolorze zazwyczaj zostało wykonane z mąki pełnoziarnistej.
Jest to jedna z najzdrowszych odmian pieczywa. W tym przypadku chleb wykonany jest na zakwasie żytnim bez dodatku drożdży. Najzdrowsze pieczywo to takie, do którego dodano otręby owsiane. To one odpowiadają za regulację pracy przewodu pokarmowego. Dostarczają bardzo dużo energii, nie wpływając negatywnie na masę ciała.
Zdecydowanie najzdrowsze pieczywo, choć nie każdemu odpowiada jego smak. Chleb żytni należy do pieczywa ciężkiego, zawierającego dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit. Co więcej, w swym składzie ma dużo witaminy B, która wpływa pozytywnie na system nerwowy. Żytnie pieczywo przez mnogość wartości odżywczych syci na dłużej i powoli podnosi poziomu glukozy we krwi. Polecany osobom na diecie.
Pieczywo można wykonać niemalże z każdego rodzaju mąki. Obecnie coraz większą popularnością cieszą się chleby wykonywane z mąki bezglutenowej, czyli kukurydzianej i gryczanej. Oprócz braku glutenu, ich wielką zaletą jest wysoka zawartość witamin A, D i E oraz błonnika. Dodatkowo mąka gryczana cechuje się dużą zawartością magnezu, potasu, fosforu, cynku, żelaza i wapnia. Zawiera także wartościowe aminokwasy, które pozytywnie wpływają na pracę serca i odporność.
Już wiemy, że najzdrowszych chlebem jest chleb żytni. Zaraz za nim plasuje się chleb bezglutenowy i ten z mąki pełnoziarnistej. Niestety, ale producenci coraz częściej do pieczywa dodają składniki, które nie powinny się tam znaleźć. Kupując chleb, przede wszystkim należy dokładnie czytać etykiety.
Jak szybko dowiedzieć się, który jest wysokiej jakości?