Popularna aktorka Daria Widawska przeszła na dietę sirtfood, którą kiedyś stosowała Adele. W czasie pandemii Widawska przytyła i teraz zamierza zrzucić zbędne kilogramy. Mówi, że pierwsze efekty są już widoczne i dobrze się z nimi czuje. Niedawno pochwaliła się w mediach społecznościowych, że schudła 8,5 kg, co motywuje ją do dalszej pracy. Sprawdź, na czym polega ta dieta!
Według jej twórców możemy wyróżnić pewne pokarmy, które aktywują określone białka w organizmie zwane sirtuinami. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, łagodzą stan zapalny i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. Wpływają też na zdolność organizmu do spalania tłuszczu i przyspieszania metabolizmu, powodując utratę około 3 kg tygodniowo, przy jednoczesnym utrzymaniu tkanki mięśniowej. Niektórzy eksperci twierdzą jednak, że prawdopodobnie odchudzanie nie ograniczy się tutaj do utraty tłuszczu, ale również doprowadzi do zmiany zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych i wątrobie.
Do tych „magicznych” produktów zaliczamy: zieloną herbatę, ciemną czekoladę (przynajmniej 85% kakao), jabłka, owoce cytrusowe, pietruszkę, kurkumę, jarmuż, jagody, kapary i czerwone wino. Dieta podzielona jest na dwie fazy. Pierwszy etap trwa tydzień i polega na ograniczeniu kalorii do 1000 przez trzy dni, spożywaniu trzech zielonych soków i jednego posiłku dziennie bogatego w wyżej wymienione produkty. Soki zawierają jarmuż, seler, rukolę, pietruszkę, zieloną herbatę i cytrynę. Jeśli chodzi o posiłek, można przygotować indyka z szałwią, kaparami i pietruszką lub curry z kurczakiem i jarmużem albo smażone krewetki z makaronem gryczanym. Od czwartego do siódmego dnia zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta do 1500. Można pić dwa soki i zjeść dwa posiłki bogate w produkty „sirtfood”.
Druga faza, zwana też podtrzymującą, trwa 14 dni. W jej trakcie można zauważyć stałą utratę masy ciała. Menu obejmuje trzy zbilansowane posiłki bogate w produkty „sirtfood” i jeden zielony sok.