Jak zrobić domowe izotoniki?

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak zrobić domowe izotoniki?

Są takie dni, kiedy zwykła woda nie wystarczy. Poranki po intensywnej imprezie, wyczerpujące treningi albo lipcowe upalne popołudnia? Warto wtedy sięgnąć po napoje izotoniczne – najlepiej te domowe! 

Napoje izotoniczne można bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym, a także w aptekach – np. w formie tabletek do rozpuszczania. Jednak zawierają one dużą ilość cukrów, słodzików, a często także dodatkowych witamin i minerałów, których nadmiar może wywoływać różne skutki uboczne. Z tego względu izotoniki najlepiej robić w domu – wiesz, z jakich składników powstają, i możesz dopasować je do swoich potrzeb oraz diety. Zdradzamy najciekawsze przepisy! 

Czym jest izotonik? 

Izotoniki często określa się mianem „napojów bardziej mokrych niż woda” – a bierze się to z uczucia niesamowitego nawodnienia od razu po ich spożyciu. Napoje izotoniczne mają dostarczać odpowiedniej dawki płynów szybciej i skuteczniej, dlatego w ich składzie znajdziemy elektrolity, makroelementy, a często także węglowodany, np. w formie glukozy. Cukry w izotonikach przydają się zwłaszcza wtedy, gdy napoje są uzupełnieniem męczącego treningu – ładują organizm energią i pozwalają dać z siebie wszystko. 

Pamiętaj także, aby izotoniki spożywać tylko wtedy, gdy to konieczne, a nie na co dzień. Może się bowiem okazać, że Twoja ilość ruchu nie jest wystarczająca, aby spalić przyjęte w cukrach kalorie – a tym samym izotoniki mogą skutkować przyrostem wagi. 

Ziołowy izotonik – dla fanów mocnych smaków 

Składniki: 

  • litr wody (mineralnej, aby zawierała najważniejsze makroelementy),
  • sok z limonki,
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej,
  • łyżka naturalnego miodu,
  • świeża mięta i melisa (może być również rozmaryn).

Sposób przygotowania wszystkich izotoników jest banalnie prosty – wystarczy dodać składniki do wody, wymieszać do rozpuszczenia się soli i miodu, a potem schłodzić. W sam raz na trening lub upalne letnie popołudnie! Pamiętaj, aby delikatnie zgnieść zioła w dłoniach przed dodaniem do mieszanki – dzięki temu w wodzie nie będą pływać resztki liści, a jednak wyczuwalny będzie aromat olejków. 

Cytrusowa rześkość – nie tylko na lato! 

Składniki: 

  • litr wody mineralnej, 
  • szczypta soli himalajskiej,
  • łyżka naturalnego miodu, 
  • sok z cytryny,
  • sok z połowy limonki,
  • sok z połowy pomarańczy.

Wszystkie składniki zmieszaj i rozkoszuj się schłodzonym izotonikiem. 

Na owsiance – śniadanie w butelce

Składniki: 

  • litr wody mineralnej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki glukozy, 
  • sok z połowy cytryny,
  • musująca tabletka witaminy C,
  • 300 ml wody z przecedzonej owsianki na 3 łyżkach płatków i wodzie.

Wymieszaj i pij schłodzone. Ten przepis zawiera najwięcej cukrów, dlatego idealnie nadaje się do zabrania ze sobą na siłownię lub na rower – sprawdzi się bowiem przy wzmożonym wysiłku fizycznym. 

Jeśli nie masz czasu na przyrządzenie tych szybkich napojów izotonicznych, przetestuj inne, naturalne metody nawadniania – lepiej niż woda nawodnią Cię także sok z brzozy i woda kokosowa. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Lisa Fotios

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*