Tylko kawa parzona w kawiarce spełni oczekiwania koneserów. Nie każdy jednak potrafi z niej korzystać, dlatego przedstawiamy sposób, jak robić to prawidłowo. Od czego zacząć?
To urządzenia ciśnieniowe, czajniczki, dzięki którym możemy przygotować aromatyczną kawę we własnym domu, podobną do tej z dobrej kawiarni. Są dość tanie i ostatnio zyskują na popularności, do czego częściowo przyczyniła się zapewne pandemia. Otrzymana w niej kawa ma smak zbliżony do espresso.
Wbrew pozorom i na oko skomplikowanemu wyglądowi kawiarki, parzenie w niej kawy nie jest takie trudne, choć współcześnie na rynku są dostępne urządzenia nawet z funkcją spieniania mleka. Poniżej przedstawiamy krok po kroku obsługę tradycyjnej kawiarki, razem z potrzebnymi zaleceniami i wskazówkami.
Kawę mielimy zaraz przed użyciem, dzięki czemu zachowa swój niepowtarzalny silny aromat. Możemy kupić już gotowo zmieloną, jeśli nie posiadamy młynka. Ziarna mielimy drobno, ale nie za bardzo. Całość powinna przypominać cukier, a nie cukier puder, inaczej kawa się nie zaparzy. Odmierzamy odpowiednią ilość, nie przesadzając. Pomóc w tym może sitko – przed zmieleniem odmierzamy nim ziarna. By uzyskać mocną kawę, ziarna powinny sięgać krawędzi zbiorniczka. Jeśli chcemy uzyskać delikatniejszą kawę, to wsypujemy trochę mniej ziaren. Następnie całość delikatnie wyrównujemy palcem, usuwając nadmiar z brzegów, starając się nie ubijać (wtedy kawa może wyjść gorzka).
Przegotowaną wodę wlewamy do dolnej części kawiarki do odpowiedniej wysokości (poniżej zaworu bezpieczeństwa). Najlepiej stosować już gorącą, dzięki czemu kawa pozbawiona jest goryczy, choć niektórzy koneserzy proponują wodę nieprzegotowaną. Uważajmy, aby nie dodać zbyt mało lub co gorsza, za dużo – zawór bezpieczeństwa jest potrzebny do utrzymania właściwego ciśnienia wody. Zanim postawimy kawiarkę na ogniu, upewnijmy się, że jest dokręcona.
Wieczko może zostać otwarte, abyśmy mogli obserwować, kiedy wytworzy się właściwe ciśnienie (wtedy płyn zaczyna napływać do górnego naczynia). Zamykamy wieczko i parzymy w zależności od preferencji oraz typu użytych ziaren, na ogół do 5 minut. Warto poeksperymentować z czasem, trzymać kawę raz dłużej, a raz krócej, by sprawdzić, jaka będzie nam najlepiej smakować.
Warto wspomnieć o jeszcze jednym triku. Drobiny kawy przedostają się z sitka do zaparzonego płynu. Nie jest ich zbyt dużo, jednak jeśli jest to dla nas przeszkoda i chcielibyśmy otrzymywać kawę o wyglądzie klarownym, bez drobinek zmielonej kawy, warto zaopatrzyć się w filtry do aeropressu. Przed użyciem należy go zmoczyć wodą, a potem przyłożyć do górnego sitka.
Kawiarka stanowi niezbędne wyposażenie każdego konesera kawy. Jej obsługa jest stosunkowo prosta: dolną część napełniamy gorącą wodą, wkładamy sitko z kawą i zamykamy dzbankiem, skręcając całość. Otrzymana w kawiarce kawa posiada wyrazisty i pełny smak, jest niepodobna do zwykłej domowej kawy. Należy jedynie odpowiednio się przygotować i pamiętać o paru trikach (np. gorącej wodzie).
Zdjęcie główne: Aleksandar Pasaric/pexels.com