Lekarze, dietetycy i specjaliści ds. żywienia nawołują do tego, by zdrowo się odżywiać. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Najczęściej łączymy zmianę diety z chęcią zrzucenia wagi i często polegamy, kiedy efekty nie są tu i teraz. Warto wiedzieć, co robić, a czego unikać, by zacząć żyć zdrowo.
Zdrowy plan żywienia musi przede wszystkim zawierać jedzenie, które lubisz. W jego skład powinny wchodzić produkty nieprzetworzone, jak warzywa, owoce, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, owoce morza, rośliny strączkowe, orzechy, chude mięso. Są one bogate w błonnik (produkty pełnoziarniste, orzechy, fasola) i białko (mięso, ryby, nabiał, soja).
Pierwszym krokiem jest odzwyczajenie się od przetworzonych, wysokotłuszczowych i kalorycznych potraw. Stopniowo zastępuj je zdrowszymi zamiennikami . Pamiętaj, że plan nie jest ścisły, nie traktuj go jak nienaruszalnego kodeksu. Możesz go modyfikować i dostosowywać do swoich potrzeb.
Nie wprowadzaj radykalnych zmian z dnia na dzień. Skup się na wykonywaniu małych kroków, które stopniowo pozwolą Ci osiągnąć cel. Spróbuj z tygodnia na tydzień zmieniać swoje nawyki żywieniowe w niewymagający sposób. Zacznij od zakupu odpowiednich i zdrowych produktów, sprawdź przepisy w książce kucharskiej lub w Internecie.
Oglądając zdrowe potrawy, widzimy na talerzach mnóstwo kolorów, niezliczone ilości warzyw i owoców. Czy i ty musisz tak robić? Nie. To Internet – tam przede wszystkim ma wyglądać. Na Twoim talerzu przede wszystkim powinno smakować. Jedz takie warzywa i owoce, które lubisz i takie, które będą pasowały smakowo do całej kompozycji, a nie te, które po prostu wyglądają.
Możesz komponować potrawy z najzwyklejszych warzyw, które są najczęściej wykorzystywane w Polskich domach. Ważne, że wprowadzasz do diety produkt, który jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy oraz mikro- i makroelementy. Jeżeli masz czas i ochotę, możesz eksperymentować z tzw. “superfoods”, jak spirulina, jednak nie jest to konieczne.
Oprócz zmiany nawyków żywieniowych i zdrowego odżywiania, mamy również inne cele, jak chudnięcie. Nie bądź zbyt ambitny! Powolna utrata wagi jest o wiele bezpieczniejsza i zdrowsza. Zrzucenie nawet kilku kilogramów może znacząco przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu.
Motywacja jest jednym z kluczy do sukcesu, powinna więc stać na wysokim poziomie. Nie traktuj diety i zdrowego odżywiania jak kary lub niemiłej konieczności. Wysiłek na siłowni lub zrzucenie kilku kilogramów zasługuje na nagrodę.
Nie bądź dla siebie zbyt surowy, nawet kiedy polegniesz. Jesteśmy tylko ludźmi i porażki zdarzają się każdemu z nas. Po prostu wstań, otrzep kolana, wróć na właściwe tory i idź dalej – do celu. Przy okazji popełnienia błędu, wyciągnij z niego lekcję. Poznaj siebie i spróbuj pomyśleć nad tym, jak uniknąć kolejnej wpadki.
Nasza atrakcyjność i poczucie własnej wartości potrafią być zarówno pomocą, jak i przeszkodą. Do gry wejdą niebezpieczne emocje, które mogą Cię zdemotywować i zniechęcić. Postaraj się podejść do sprawy z rozumem!
Prowadzenie dziennika jest jednym ze sposobów, który pozwoli Ci kontrolować Twoje żywienie. Dzięki niemu ustalisz odpowiedni plan i będziesz się niego trzymał.
Nie opieraj swojego sukcesu na spadku wagi w określonym czasie. Grunt, żebyś utrzymywał tendencję spadkową. Pozostań aktywny i zdrowo się odżywiaj. Nawet jeśli skala na wadze nie odzwierciedla ciężkiej pracy, jaką włożyłeś w całe przedsięwzięcie, nie poddawaj się. Zmiany mogą nie być widoczne z zewnątrz, ale wewnątrz Twój organizm przeżywa najlepsze chwile dzięki zdrowej diecie i zwiększonej aktywności.
Wspólny cel i wzajemne wsparcie będzie o wiele skuteczniejszym rozwiązaniem. Zwerbuj przyjaciela lub członka rodziny, który pomoże Ci trzymać się zasad diety. Wymieniajce się przepisami, ciekawymi nowinkami ze świata zdrowia, chodźcie razem na treningi. Niech nowy tryb życia będzie przede wszystkim ciekawym doświadczeniem i frajdą.