Artykuł sponsorowany
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – w końcu daje nam ono energię na cały dzień. Jak jednak urozmaicić nieco swoje śniadania, aby początek dnia był przyjemniejszy? Przedstawiamy kilka naszych pomysłów na pyszne i zdrowe śniadania.
Urozmaicona i zbilansowana dieta to podstawa dbania o swoje zdrowie. Warto więc dobrymi nawykami żywieniowymi zaczynać każdy swój dzień. Jak jednak przygotować śniadanie, aby nie było nudne? Podpowiadamy, jak możesz urozmaicić swoje śniadania.
Jeśli potrzebujesz z rana dużo siły, to warto zacząć swój dzień od porządnego śniadania bogatego w białko, węglowodany oraz tłuszcze. Genialną propozycją będzie więc klasyczne angielskie śniadanie. Aby je przyrządzić, będziesz potrzebować przede wszystkim jajek, kiełbasy, boczku, fasolki w sosie pomidorowym, pieczarek, pomidorów, pieczywa tostowego oraz masła i oleju. Podstawą angielskiego śniadania jest oczywiście jajko sadzone. Zrobienie jajek jest więc pierwszym i najważniejszym krokiem. Następnie należy usmażyć boczek oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, a w następnej kolejności upiec pomidory i pieczarki. Podgrzej także fasolkę w sosie pomidorowym. Na koniec przygotuj tosty z masłem. Takie klasyczne angielskie śniadanie jest przepyszne, a do tego bardzo syte i pożywne. Aby wzbogacić je nieco większą ilość witamin, możesz podawać je ze świeżo wyciskanym sokiem, do czego przyda Ci się wyciskarka do cytrusów.
Jeśli natomiast wolisz śniadania na słodko, to doskonałą propozycją będzie domowa granola z jogurtem. Jak ją przygotować? Jak tylko chcesz! Do przyrządzenia domowej granoli możesz wykorzystać ulubione orzechy, płatki śniadaniowe i owsiane, suszone owoce oraz ziarna. Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku. Aby dodać im nieco więcej smaku, możesz także upiec wszystkie składniki w piekarniku z dodatkiem miodu. Domową granolę możesz podawać z jogurtem naturalnym lub ulubionym napojem roślinnym oraz świeżymi owocami. Takie słodkie śniadanie na pewno pozytywnie nastawi Cię na cały dzień.
Rośliny mają moc! Jeśli więc chcesz mieć z samego rana dużo energii, to świetnym pomysłem będzie zdrowe śniadanie w wegańskim wydaniu. Doskonałą propozycją na roślinne śniadanie będzie tofucznica z jarmużem i pomidorami. Tofucznica to prawdziwy wege klasyk, który od lat gości na śniadaniowych stołach. Jak ją przygotować? Będziesz potrzebować oczywiście kostki naturalnego tofu oraz dodatków, na przykład pomidorów, jarmużu, pieczarek, cebuli oraz czosnku. Przydadzą się również płatki drożdżowe oraz ulubione przyprawy. Pokrój wszystkie dodatki i usmaż je na rozgrzanej oliwie. Rozkrusz lub pognieć widelcem tofu oraz wymieszaj je z płatkami drożdżowymi i przyprawami. Kiedy dodatki nieco się przysmażą, dodaj tofu. Smaż przez kilka minut, aż Twoja tofucznica nabierze złocistego koloru. Podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Zdjęcie główne: pexels.com/Emrah Tolu