[etykiety-publikacji]

Pokrzywa to roślina o wyjątkowo wielu zastosowaniach. Stanowi bogate źródło cennych witamin oraz ze względu na swoje lecznicze właściwości znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety!

Pokrzywa 

Pokrzywa to nie tylko chwast, a roślina, której właściwości lecznicze są ogromne. Zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych jak witaminy A, C i E, a masę składników mineralnych takich jak siarka, magnez, wapń, żelazo czy potas. Jej regularne stosowanie poprawia przyswajanie pokarmów i trawienie, co za tym idzie, sprawdza się u osób chcących poprawić swoją sylwetkę. Posiada również działanie moczopędne, przez co pomaga oczyścić organizm z szkodliwych produktów.  

Zdrowotne właściwości pokrzywy:

  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • poprawia działanie układu odpornościowego,
  • wzmaga produkcję czerwonych krwinek,
  • zmniejszenie alergii,
  • działa moczopędnie.  

Pokrzywa a odchudzanie 

Pokrzywa może okazać się bardzo przydatna dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Zawiera związki, które wykazują działanie oczyszczające układ trawienny, sekretynę, która aktywizuje pracę trzustki oraz reguluje przemianę materii i ułatwia trawienie. Jej regularne picie pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co pomaga przy trawieniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *