Dieta wegetariańska ma wiele korzyści. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, ale musi być również zbilansowana. Powinna dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę wartości odżywczych i witamin. Wbrew pozorom wysokoodżywcza dieta bezmięsna wcale nie jest skomplikowana. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wegetariańskie zupy. W zimowe dni są najlepszym sposobem na rozgrzanie!

Zupy w diecie wegetariańskiej

Zupy są niezwykle prostymi w przygotowaniu posiłkami. Można w nich przemycić dużą ilość warzyw oraz białka pochodzącego głównie z nasion roślin strączkowych. Co więcej, wartości odżywcze pochodzące z gotowanych warzyw dużo szybciej się przyswajają. Zupy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Wystarczy dodać do nich łyżkę oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Poniżej przedstawiamy przepisy na wysoko odżywcze zupy z dużą zawartością białka. 

Zupa warzywna z soczewicą i grochem

Zupa zawiera soczewicę i groch. Składniki nadają jej słodkiego smaku, ponadto są bogactwem witamin i białka roślinnego. 

Składniki: 

  • 60 g czerwonej soczewicy,
  • 100 g łuskanego grochu,
  • 500 g cukinii,
  • 1 ziemniak,
  • mała marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek pora,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Należy zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu dodać suchą soczewicę i groch, gotować przez około 20 minut do całkowitej miękkości składników.
  2. W międzyczasie cukinię, ziemniaka, marchewkę, pietruszkę i pora pokroić w drobną kostkę. 
  3. Wszystkie warzywa wraz z natką pietruszki dodać do ugotowanej soczewicy i grochu. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut. 
  4. Po ugotowaniu odstawić na 30 minut do ostygnięcia. Po upływie tego czasu zmiksować zupę na gładki krem. Dodać sól i pieprz. 
  5. Kremową zupę zaleca się podawać z grzankami lub chrupiącym chlebem. 

>> Zobacz też: W co pakować kanapki do pracy i szkoły?

Rozgrzewająca zupa dyniowa z serem grana padano

Dynia ma wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim zawiera niezbędny do funkcjonowania organizmu cynk. Ma bardzo mało kalorii i obniża poziom cukru we krwi. Z kolei ser grana padano to ciekawy dodatek, który urozmaici smak zupy. 

Składniki: 

  • 1 duża dynia (najlepiej hokkaido),
  • 1 l wywaru warzywnego,
  • 1 mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 50 g sera grana padano (może być również parmezan),
  • 2 cm startego imbiru,
  • przyprawy: pół łyżeczki chili, pół łyżeczki soli, łyżeczka czarnuszki, szczypta czarnego pieprzu,
  • oliwa lub olej słonecznikowy do smażenia.

Przygotowanie: 

  1. Dynię hokkaido należy umyć, usunąć z niej miąższ, a następnie pokroić. Skórka tej dyni jest jadalna, więc nie trzeba jej obierać. W przypadku innej dyni – obieranie ze skórki jest konieczne. 
  2. Cebulę należy pokroić, a następnie poddusić na oliwie lub oleju przez 2 minuty. 
  3. Następnie do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Wszystko dusić do miękkości warzyw, przez około 15 minut. 
  4. W międzyczasie zrobić bulion, a następnie podlać nim duszone warzywa. Całość gotować przez 10 minut. 
  5. Na koniec do zupy dodać pół łyżeczki chili oraz imbir. Całość zamieszać i gotować 2 minuty. 
  6. Po ugotowaniu danie odstawić na 15 minut do ostygnięcia. Następnie zmiksować na gładki krem. 
  7. Podawać z dużą ilością grana padano i czarnuszką. 

Zupa krem z pieczonej papryki z kremem mascarpone

Papryka jest niezwykle cennym źródłem wielu substancji odżywczych, takich jak witamina C i E, czy witaminy z grupy B. Dostarcza dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Co więcej, warzywo wspomaga trawienie tłuszczów oraz jest dobrym źródłem błonnika. 

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki (około 6 sztuk),
  • mała cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki sera mascarpone,
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, pieprz czarny, łyżeczka tymianku, łyżeczka bazylii.

Przygotowanie: 

  1. Paprykę należy umyć, pokroić na połówki oraz usunąć wszystkie gniazda nasienne. Następnie posmarować ją oliwą z oliwek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Paprykę pieczemy z termoobiegiem przez 60 minut w 190 stopniach. 
  2. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na połówki. Czosnek obieramy, a następnie pojedyncze ząbki zawijamy w folię aluminiową. 
  3. Po 30 minutach pieczenia paprykę przewracamy na drugą stronę, obok niej układamy czosnek zawinięty w folię aluminiową oraz cebulę. 
  4. Kiedy skórka papryki zaczyna się przypiekać, wyciągamy ją. Warzywa przekładamy do szklanej misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. 
  5. Po wystygnięciu papryki obieramy ją ze skórki. Przekładamy do garnka wraz z cebulą i czosnkiem. 
  6. Zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy przez 10 minut. 
  7. Po ugotowaniu i ostygnięciu, do zupy należy dodać serek mascarpone. Następnie trzeba ją zblendować na gładki krem. Opcjonalnie podawać z grzankami i masłem ziołowym. 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *