O zaletach mrożenia owoców i warzyw nie trzeba chyba nikogo przekonywać. W tej chwili mamy wolny dostęp do większości sezonowych owoców i warzyw. Niestety nie zostaną one z nami na długo, dlatego warto zatrzymać lato i dobrze przygotować się do jesieni i zimy, przygotowując mrożonki.

Owoce

Zarówno warzywa, owoce, jak i zioła nie tracą swoich właściwości smakowych, odżywczych, kolorystycznych czy strukturalnych przez mrożenie ich. Zwłaszcza jeśli zrobimy to dobrze. Żeby zimą cieszyć się słodkim smakiem truskawek, malin czy wiśni wystarczy kupić ich trochę więcej, dokładnie umyć, osuszyć oraz rozłożyć na blaszkach lub talerzach i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach możemy je wyjąć i zsypać do jednego pojemnika lub woreczka. Przy zastosowaniu tej metody zimą możemy bez większych problemów użyć do ciasta lub owsianki pojedynczych, niesklejonych owoców.

Warzywa

Taka sama zasada dotyczy warzyw. Możemy przygotować mniejsze porcje bobu, szpinaku, fasolki szparagowej, obranych i pokrojonych marchewek, pietruszek, kalafiorów, porów czy selerów, które będą świetnym dodatkiem do zup czy sosów. Woreczki i pojemniki z mrożonkami warto dokładnie opisać, by wiedzieć, co się w nich znajduje, oraz kiedy było pakowane.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *