[etykiety-publikacji]

Lipiec to okres, w którym dużo czasu spędzamy w ogrodzie lub na działce, relaksując się w gronie rodzinnym lub w błogiej samotności. Choć większość prac ogrodowych odbywa się w sezonie wiosennym i jesiennym, również w letnie dni nie możemy narzekać na brak zajęcia. 

Pielęgnacja roślin 

W tym miesiącu czeka nas przede wszystkim pielęgnacja roślin, na którą składa się podlewanie, odchwaszczanie, nawożenie i cięcie. Usuwamy również przekwitłe kwiaty bylin i róż, gdyż wtedy dłużej kwitną. Dbamy w szczególności o krzewy róż, które w okresie letnim potrzebują wzmożonej opieki. Glebę pod krzewami systematycznie odchwaszczamy, a kwitnące róże nawozimy nawozem wieloskładnikowym.

Warto wiedzieć, że róż nie musimy podlewać często, ale za to obficie. Jeśli zauważymy przekwitły kwiatostan, odcinamy go nad pierwszym, górnym liściem pięciolistkowym. Trzeba pamiętać, że w lipcu drzewa i krzewy owocowe mają większe zapotrzebowanie na wodę. Możemy również zająć się zwalczaniem szkodników i chorób wśród roślin ogrodowych. 

Prace w ogrodzie owocowym

W lipcu trwa okres zbiorów truskawek, poziomek, moreli i czereśni. Nieco później są zbiory wiśni, malin, porzeczek, agrestu i borówki amerykańskiej. W tym czasie należy unikać drobnienia owoców i słabszego plonowania. Dlatego też warto regularnie podlewać rośliny sadownicze. Czasem pod naporem owoców konary drzew mogą się łamać i odrywać. Z tego względu dobrze jest wykonać specjalne podpory dla gałęzi. 

Po zakończeniu zbiorów przeprowadzamy cięcie drzew owocowych wiśni, czereśni, jabłoni, winogron i malin. Czereśnie ucinamy umiarkowanie (skracamy wierzchołek i prześwietlamy konary), natomiast wiśnie tniemy intensywniej (pozbywamy się starych gałązek, tych zwisających, rosnących do środka korony i pokładających się na sobie). Przy drzewach jabłoni usuwa się drobne, zewnętrzne gałęzie, które zacieniają dojrzewające owoce. U winorośli wycinamy nieowocujące pędy letnie, natomiast te owocujące skręcamy za 6-8 liściem powyżej owocującego grona. 

W połowie lipca kończą się zbiory truskawek, wówczas szczególnie ważna jest ich odpowiednia pielęgnacja. W tym celu usuwamy ściółkę, a następnie ścinamy liście na wysokości 6 cm nad podłożem. Dokonujemy odchwaszczenia międzyrzędzia oraz podlewamy truskawki. Jeśli ziemia nie jest zbyt urodzajna, warto zadbać także o nawożenie. W przypadku gdy rośliny mają ponad 4 lata, należy je zlikwidować i zostawić miejsce pod nową uprawę. 

W lipcu zwalczamy szkodnika jabłoni i gruszy – parcha. Opryski są koniecznością, jeśli lato jest wilgotne. Z parcha mogą się bowiem wykluć mszyce, bawełnica korówka czy też przędziorki. 

Prace w ogrodzie warzywnym 

Jeśli lipiec jest ciepły i suchy, konieczne jest nawadnianie upraw. Duże zapotrzebowanie na wodę mają zwłaszcza warzywa korzeniowe, dyniowate, kapustne, a także fasola. Latem powinniśmy uważnie doglądać naszych upraw. Nie można lekceważyć oznak występowania szkodników, chorób, a także niedoboru składników odżywczych w glebie.

U roślin dyniowatych może pojawić się mączniak rzekomy. Zaraza ziemniaczana dotyka również upraw pomidorów oraz ziemniaków. Zwróćmy także uwagę na selery, gdyż może zaatakować je septorioza selera. Inne szkodniki, będące zmorą w warzywniakach, to stonka ziemniaczana, śmietka ćwiklanka oraz połyśnica marchwianka. Warto stosować specjalne środki, aby utrzymać uprawy w nienaruszonym stanie. Pomidory w tym okresie będą wymagały dużej ilości azotu i potasu, które odpowiadają za smak i aromat ich owoców.

W lipcu w naszym ogrodzie warzywnym można siać sałatę liściową, rzodkiewkę, kalarepę, kapustę włoską, szpinak, koper ogrodowy, a także późne odmiany czarnej rzodkwi. Dokonujemy zasiewu wyhodowanej z rozsady sadzonki endywii, szpinaku, brukselki i kopru włoskiego.

Lipiec to także czas zbioru ziół. Liście oregano, tymianku, szałwii lekarskiej, mięty, estragonu i cząbru ogrodowego zbieramy przed okresem kwitnienia, gdyż wtedy mają najlepszy aromat. Możemy również rozpocząć zbiór wczesnej kalarepy, kalafiorów, brokułów, rzodkiewki, grochu, bobu czy fasolki szparagowej, a także wczesnych odmian kapusty. Zbieramy także warzywa dyniowate, na przykład cukinię. 

Prace w ogrodzie ozdobnym 

W lipcu następuje kwitnienie mieczyków. Po przekwitnięciu kwiatów trzeba je obciąć, aby nie dopuścić do zawiązywania owoców, gdyż może to osłabić cebule. W tym miesiącu dzielimy  także kosaćce bródkowe – 2-4 miesiące po kwitnieniu – a następnie je przesadzamy. Dzielimy rośliny, które mają co najmniej 3 lata, są dobrze rozrośnięte, oraz które zbytnio się zagęściły.

Na początku lipca kończymy wykopywanie cebul tulipanów. Wykopujemy również cebule i bulwy iksji, czosnków ozdobnych, kamasji, narcyzów, psizębu, szafirków, iksjolirionu, śniedków oraz zimowitów. Kładziemy je w suchym, przewiewnym i ciepłym wnętrzu, a następnie po 2-3 tygodniach czyścimy i umieszczamy w miejscu, gdzie panuje temperatura około 17-20 stopni Celsjusza

Nawozimy również kwitnące rośliny oraz te, które zaczynają dopiero kwitnąć. Zalicza się do nich dalie ogrodowe, mieczyki, czy pacioreczniki. U wszystkich roślin ozdobnych należy usunąć przekwitłe kwiaty, aby pobudzić je do wypuszczania nowych pędów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *