[etykiety-publikacji]

Grillowanie to jeden z najlepszych sposobów na spędzenie letnich dni w gronie rodziny i przyjaciół, a także prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Choć grillowanie to czysta przyjemność, już samo utrzymanie urządzenia w czystości może przysparzać nie lada problemu. Zwłaszcza gdy nie robisz tego regularnie. Zobacz, jak i czym wyczyścić grilla, aby przygotowane na nim potrawy smakowały nieziemsko, a urządzenie służyło nam jak najdłużej. 

Dlaczego warto regularnie czyścić grill? 

Czyszczenie grilla po każdym biesiadowaniu jest niezmiernie istotne. Dzięki temu  w przyszłości nie będziesz musiał zmagać się z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Jeśli czyścimy grill jedynie co jakiś czas, to wszelkie nagromadzone nieczystości nawarstwiają się i potem trudno się ich pozbyć. Innym ważnym powodem są względy zdrowotne.

Stary, przypalony tłuszcz, znajdujący się na ruszcie może trafić do świeżo przygotowanego jedzenia i wywołać u niektórych osób niestrawność, bóle brzucha, a nawet zmiany tarczycowe. Do tego dochodzą również walory smakowe i estetyczne – potrawy przyrządzane na brudnym grillu nie wyglądają zachęcająco, a zanieczyszczenia mogą psuć smak nawet najlepiej przygotowanego dania. 

Generalne sprzątanie grilla – podstawowe czynności

  • pozbycie się resztek jedzenia,
  • usunięcie starego, przypalonego tłuszczu,
  • wyczyszczenie urządzenia z popiołu,
  • wyczyszczenie grilla od wewnętrznej i zewnętrznej strony,
  • precyzyjne wytarcie urządzenia w celu uniknięcia rdzewienia.

Czyszczenie grilla węglowego

Ze wszystkich grillów, tradycyjny grill węglowy jest najmniej skomplikowany w czyszczeniu. W tym przypadku jako źródło energii wykorzystuje się węgiel drzewny – w postaci brykietów lub naturalnych brył. Tłuszcz, popiół oraz resztki jedzenia najlepiej usunąć, gdy grill jeszcze całkowicie nie ostygł. Gdy już to zrobimy, myjemy urządzenie delikatnym odtłuszczającym detergentem.

Dobrze sprawdzi się zwykła woda z mydłem lub płynem do naczyń. Miękką szczotką lub gąbką pocieramy grill okrężnymi ruchami, następnie płuczemy pod silnym strumieniem wody i dokładnie wycieramy. Należy pamiętać, żeby nie zalewać misy grilla wodą, gdyż brykiet jeszcze się żarzy. Może to doprowadzić do pojawienia się rdzy lub nawet pęknięcia urządzenia.

W przypadku bardziej uporczywych zabrudzeń można zastosować sok z cytryny lub roztwór wody z octem spirytusowym. Zanieczyszczony, chromowany ruszt skutecznie oczyści także pasta z octu lub wody i sody oczyszczonej. Innym sprawdzonym sposobem jest obsypanie wcześniej zwilżonego rusztu grubą warstwą soli. Kiedy sól zbrązowieje, przecieramy ruszt mokrą gąbką lub ścierką, a cały brud zniknie.

Jeśli wystąpią bardzo silne zanieczyszczenia, warto zastosować szczotki lub szpachelki z twardego włosia. Specjalne wyprofilowanie i kształt sprawiają, że tego typu sprzęt dociera do nawet trudno dostępnych miejsc. Szczególnie polecane są  szczotki 3 w 1: druciak, skrobak ze stali i gąbka z poliuretanu. 

Czyszczenie grilla gazowego

Czyszczenie grilla gazowego zaczynamy od odłączenia go od gazu. Ruszt przed pierwszym użyciem, lub po dłuższym okresie nieużywania, przemywamy ciepłą wodą z mydłem, płuczemy i dokładnie wycieramy. Ważne jest to, aby ruszt i stalowe elementy regularnie natłuszczać olejem jadalnym za pomocą pędzelka lub sprayu. Po każdym użyciu wypalamy grilla w wysokiej temperaturze. Gdy ostygnie, usuwamy zwęglone cząsteczki szczotką drucianą lub włosiem ze stali szlachetnej. Opróżniamy także rynnę oraz tackę na tłuszcz.

Natomiast za pomocą szczotki czy skrobaków drewnianych usuwamy popiół, drobiny jedzenia oraz tłuszcz z bocznych ścianek. W dalszej kolejności wszystkie elementy grilla, w tym miskę, tacę, rynnę, amortyzatory, obudowę na zewnątrz, półki boczne oraz deflektory czyścimy ciepłą wodą z płynem do naczyń.

Należy mieć na uwadze, że elementy powleczone epoksydową farbą proszkową, spiekiem ceramicznym lub emalią porcelanową myjemy delikatnie, nie stosując ostrych przedmiotów czy żrących detergentów. Do czyszczenia grilla gazowego doskonale sprawdzą się także specjalistyczne środki w sprayu, pianki czy mleczka. 

Czyszczenie grilla elektrycznego

Grille elektryczne zbudowane są z płyty grzewczej, która jest pokryta powłoką ceramiczną lub teflonem. Czyścimy je zawsze po każdym użyciu, pamiętając by najpierw odłączyć je od źródła zasilania. Ruszt i tackę na tłuszcz myjemy ręcznie za pomocą wody z płynem do naczyń lub korzystamy ze zmywarki. Stosując środki czyszczące do mycia płyty grilla elektrycznego, wybierajmy takie, które nie uszkodzą warstwy z teflonu. 

Czyszczenie ogrodowego grilla stacjonarnego

W tego rodzaju grillach należy systematycznie myć ruszt, który ma bezpośredni kontakt z przygotowywanym pożywieniem. Betonowe elementy warto co jakiś czas oczyścić ze sadzy, resztek starej farby czy tłuszczu za pomocą ciepłej wody z płynem uniwersalnym. Natomiast powierzchnie klinkierowe należy czyścić regularnie na mokro. W tym wypadku przyda się szczotka oraz dedykowany preparat lub detergent do tego typu materiałów. Warto użyć także myjki ciśnieniowej z nakładką ze szczotką. Aby zabezpieczyć klinkier przed korozją, polecamy użyć odpowiednich preparatów. 

O czym warto pamiętać?

W przypadku czyszczenia elementów żeliwnych np. żeliwnego rusztu i misy, należy pamiętać, że nie można ich myć w zmywarce! Wystarczy po użyciu poczekać około 10 minut aż grill ostygnie, a następnie umyć je ciepłą wodą i natłuścić. Urządzenie przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu. Natomiast w przypadku czyszczenia elementów ze stali nierdzewnej nie stosujmy silnie ściernych akcesoriów np. wełny ściernej, czy drucianych szczotek. Nie jest również zalecane używanie preparatów na bazie mocnych kwasów czy zasad, gdyż mogą one spowodować przebarwienie powierzchni stali nierdzewnej. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *