Artykuł sponsorowany

Wiele z nas często spożywa codziennie filiżankę kawy. Jednak mało osób zastanawia się, co ma wpływ na jej smak. Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, proponując konkretne rodzaje kaw. 

Gatunek kawy

Na smak przede wszystkim wpływ ma gatunek kawy, którą wybierzesz. Warto kupić ziarna jak najlepszej jakości, aby rozkoszować się pysznym, gorącym napojem. Arabika to odmiana znana z tego, że ma delikatny, lekko kwaskowaty smak. Ma ona także mniejszą zawartość kofeiny, przez co działa łagodnie pobudzająco. Podlega ona restrykcyjnym warunkom upraw. Z kolei Robusta jest mocniejszą kawą, która zawiera nutkę goryczy. Niejednokrotnie jest ona wykorzystywana też jako dodatek do Arabiki. Połączone razem tworzą ciekawą i niebanalną kompozycję. 

Różne rodzaje wyjątkowych kaw kupisz na: https://mkfresh.pl/. Znajdziesz tam wersje, które pochodzą z rozmaitych zakątków świata, takich jak Brazylia, Indie, Nepal lub Kolumbia. Każdy produkt, który znajduje się na tej stronie, jest dokładnie opisany, przez co możesz dokonać zakupu przez Internet. W opisie znajduje się skład kawy, region pochodzenia, czy rekomendowany sposób parzenia. Dokładnie przedstawiony jest również profil aromatyczny oraz intensywność i kwasowość. Jeśli chcesz wypróbować oryginalnych smaków, polecamy kawy ziarniste w limitowanej edycji

Stopień zmielenia

Bardzo istotny jest stopień zmielenia ziaren. Im są one drobniej zmielone, tym mniej czasu potrzebują do zaparzenia. Wtedy smak będzie też mocniejszy. Jeśli proces będzie za intensywny, to drobne ziarna sprawią, że kawa stanie się bardziej gorzka i cierpka. Zbyt grubo zmielone sprawią z kolei, że będzie słaba i wodnista. Potrzebny jest tu dobry balans, który stworzy idealną kompozycję. Niektórzy są też zwolennikami kawy sypanej, ma ona najsłabszą jakość, jednak jest bardzo szybka w przygotowaniu i stosunkowo tania. Kawa, która jest świeżo zmielona, zdecydowanie zyskuje na jakości, dlatego jest bardziej popularna. Charakteryzuje się ona głębokim aromatem i ma silne właściwości pobudzające. Wiele osób twierdzi, że wtedy jest najlepsza w smaku i ma intensywniejsze działanie. 

Metody parzenia

Istnieją również przeróżne sposoby parzenia i przygotowywania kawy, które także mają duży wpływ na jej smak. Możesz wykorzystać do tego specjalne urządzenia, ułatwiające cały proces. Przykładowo są to ekspres ciśnieniowy, kawiarka, aeropress, czy chemex. Używany jest też french press oraz syfon. Najczęściej do domowego użytku stosuje się zazwyczaj metodę parzenia w kubku lub filiżance. Takimi sposobami możesz przyrządzić na przykład kawy jednorodne. Są one uprawiane w ramach jednego obszaru, plantacji lub państwa. Często takie ziarna są bardzo dobrej jakości. Smak takiej kawy jest charakterystyczny dla określonej lokalizacji. Najlepiej smakują one bez cukru i innych dodatków. 

Temperatura wody

Spory wpływ na proces parzenia ma odpowiednia temperatura wody. Istotna jest też jej jakość. Parzenie kawy w zbyt zimnej lub w zbyt gorącej wodzie często oddziałuje na smak i aromat. Wiele osób twierdzi, że wtedy też napar ten traci niektóre ze swoich właściwości. Powinno się unikać przegrzania wody, ponieważ taka kawa robi się zbyt mocna i gorzka. 
Poważnym błędem jest też parzenie w za niskiej temperaturze. W takim przypadku wywar jest zbyt mało aromatyczny, przez spowolniony proces ekstrakcji. Kawa typu espresso zrobiona w chłodniejszej wodzie będzie miała odczuwalną kwasowość. Niektórzy specjaliści zalecają, żeby ten napój robić w temperaturze na optymalnym poziomie około 90 °C. Jeśli chcesz, żeby kawa była jak najsmaczniejsza, to wypij ją w niedługim czasie od zaparzenia.

Zdjęcie główne: Jason Villanueva/pexels.com

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *